poniedziałek, 22 czerwca 2015

Owsiane ciasteczka bezglutenowe z sezamem

Jako, że wraz z mężem postanowiliśmy sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na gluten, wprowadziliśmy specjalną dietę. Skąd taki pomysł? Z tego bloga klik. Skoro gluten tylko szkodzi, może warto z niego zrezygnować?
Wczoraj upiekłam chleb ze specjalnej mieszanki, dzisiaj postawiłam na ciasteczka. Podzielę się z wami przepisem i zdjęciami efektu końcowego ;) Ciasteczka są "zdrowe", ponieważ oprócz braku glutenu mają w swym składzie owsiane płatki (źródło błonnika) a także sezam, który zawiera żelazo, lecytynę, wapń, witaminy- A, B1, B2 oraz 5 % wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka.

Przepis na owsiane ciasteczka bezglutenowe:

  1. 200 g margaryny Kasi
  2. szklanka cukru brązowego
  3. jedno jajko
  4. szklanka mąki ryżowej
  5. dwie łyżeczki cukru wanilinowego
  6. dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  7. trzy szklanki owsianych płatków bezglutenowych
  8. trochę sezamu - wsypałam "na oko" ;)
Margarynę utrzeć z cukrem brązowym i wanilinowym, dodać jajko i zmiksować. 
Do mąki dodać proszek, zmieszać z płatkami. Sypką mieszankę dodać do utartego masła, zmiksować. Dosypać sezamu w ilościach nas zadowalających. Z powstałej masy ulepić kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/matą. Piec w 180 stopniach przez ok 20 minut.






Owsiane ciasteczka bezglutenowe
jednym słowem... Pychotka!

2 komentarze:

  1. Myślę, że wszystko w nadmiarze szkodzi, ale z tym glutenem to już podobno "odwołany alarm" ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie robimy tę dietę na próbę, ale mąż efektów nie widzi, a tylko się denerwuje, bo on bez chleba przeżyć nie może, a ten bezglutenowy mu nie podchodzi :D
      Mi wszystko jedno, nigdy za pieczywem i makaronami nie przepadałam, więc nawet na rękę byłoby zrezygnowanie z nich

      Usuń

Kornelcia

Suwaczek z babyboom.pl